Artikel nieuwsbrief huizenmarkt

Het aantal huizen dat tot nu toe in 2016 is verkocht, ligt hoger dan verwacht. Het Economisch Bureau van ABN Amro voorspelt dat in 2016 15 procent meer huizen worden verkocht dan in 2015.

In maart ging men nog uit van een stijging van 10 procent dit jaar. Intussen ligt dat percentage flink hoger, op zo’n 15 procent. ABN Amro verwacht dat het totale aantal verkochte woningen dit jaar stijgt naar zo’n 205.000. Dat is net iets minder dan in het topjaar 2006. De flinke stijging in de huizenverkopen komt volgens de bank doordat de hypotheekrente zo laag staat. Volgens ingewijden heeft het ook te maken met het dalende aantal huizen dat ‘onder water’ staat.

Met name tweeverdieners slaan hun slag. Nu de regels zijn verruimd, kunnen zij zich een hogere hypotheek permitteren. Dat, in combinatie met het lage rentepercentage, zorgt ervoor dat huizenkopers steeds meer risico’s nemen. Deze week meldde juridisch dienstverlener DAS dat het aantal geschillen bij het aan- en verkopen van een woning toeneemt. Dit komt voort uit een aantrekkende huizenmarkt, maar ook door onvoorzichtigheid door de kopers, zo meldt DAS. Met name mensen die al een paar keer achter het net hebben gevist, kopen sneller zonder een goede voorbereiding.  Zo vergeten ze bijvoorbeeld goed te controleren of het huis geen gebreken heeft.

Hoewel de huizen onder tweeverdieners bijna niet zijn aan te slepen, is het voor jonge mensen nog altijd lastig om een huis te kopen, zo blijkt uit een onderzoek van de bank. Onder de jongeren tussen de 18 en 35 jaar die op zoek zijn naar een huis, verwacht een derde de komende twee jaar nog geen huis te kunnen kopen. Dat heeft te maken met te weinig spaargeld, maar ook de aangescherpte hypotheekregels gooien roet in het eten. De komende twee jaar wordt het maximale leenbedrag teruggeschroefd naar 100 procent. Dat betekent dat de kosten voor de notaris en de makelaar veelal uit eigen zak betaald moeten worden.

Dat de huizenmarkt sterk in beweging is, is ook te merken aan de stijgende huizenprijzen. ABN Amro verwacht dat de huizenprijzen dit jaar naar een gemiddelde van zo’n vier procent stijgen. Ook de Rabobank onderschrijft dit. Volgens economen dragen ook de stijgende koopkracht en de groeiende werkgelegenheid bij aan hogere woningprijzen. Het relatief lage aantal nieuwe woningen doet ook een duit in het zakje.

Bron: Z24 en nu.nl

Opdrachtgever: Formaat Notarissen